13 ianuarie, 2011

Proiect de lucrat impreuna - "knit-along" - inceputul : "Sfaturi practice"

PULOVER BARBATESC CU MANECA CAZUTA (FARA RASCROIALA)


Pentru ca suntem la inceput, va dau aici niste sfaturi practice : (cine le stie deja si se plictiseste, iertare!)

A. Este bine sa aveti totdeauna la indemana urmatoarele LUCRURI SUPLIMENTARE:

1. Un caiet special pentru lucrul de mana (de preferat cu patratele in care sa notati pas-cu-pas ce faceti (nr.ochi scazuti, diagrame, modele, etc) +creion si guma (mai scrieti si va mai razganditi, sau desfaceti) sau in plus, peste ani daca veti dori sa reluati proiectul veti vedea ca este foarte usor: gasiti totul notat si va reamintiti, sau adaptati ce aveti nevoie.

2. Un centimetru de croitorie. Il veti folosi tot timpul.

3. Ac gros pentru incheiat tricotul. Exista unele cu varful bont, chiar din plastic pe care vi le recomand calduros. Cu ele tricotul se incheie foarte usor

4. O forfecuta de taiat capete, sau o foarfeca special pentru taiat la lucru.


B. FIRUL DE LUCRU

1. Cand intram in magazine ne atrag tot felul de fire prin culoare sau consistenta. Sunt artificiale 100% (poliacril, majoritatea mohairului de la noi, PNA), amestec cu fibre naturale (matase, lana, bumbac) sau naturale 100% acestea sunt foarte scumpe, iar pentru model de incepator eu nu le recomand. Fara suparare, dar n-as vrea sa le stricati daca nu sunteti sigure pe voi la lucrul cu andrele. O categorie aparte o constituie bumbacul, pe care eu il recomand calduros la orice tip de tricot : copil, adult (atentie ! nu cel mercerizat/ lucios) care se lucreaza foarte usor, are o gama mare de culori si rezista in timp. Atentie la culoare, acestea se pot decolora daca nu sunt tratate corespunzator.

2. Nu mai discutam aici prea mult cum trebuie tratate fiecare, aceste lucruri sunt notate pe eticheta lor si in general se recomanda ca tricotul final sa fie spalat de mana, sau la masina, dar alegeti programul cel mai delicat – fara stoarcere, sau programul special de lana/ mohair. Adaugarea unui balsam special de mohair (ex: perwoll) este benefica.

3. Trebuie sa cititi totdeauna eticheta. Firele sunt de 3 feluri, iar modelele lucrate cu ele nu pot fi adaptate pe orice fel de fir :

     a. Fir subtire – andrele 2- 2,5 – pentru lucruri subtiri de primavara-vara si modele dantelate/ ajurate sau sosete;

     b. Fir mediu – majoritatea firelor – andrele 3- 4 pentru modele pline, cu torsade, joc de ochi fata/ dos.

     c. Fir foarte gros – andrele mai mari ca 4 pentru jachete si paltoane/ lucruri foarte groase- acestea se gasesc mai greu.



4. Fiindca vom lucra un pulover barbatesc de luat peste camasi sau tricou polo, va recomand fir mediu, sau subtire daca tineti neaparat.

5. Ca si cantitate, aceasta depinde de modelul ales : ajurat sau plin. Pentru puloverul nostru barbatesc ne trebuiesc 900- 1000g. Cel mai bine este ca totdeauna, desi aveti o cantitate data, sa luati cu cca 10% in plus. Mai bine sa va ramana si il puneti in altceva, decat sa nu fie de ajuns si sa nu mai gasiti de unde l-ati cumparat. De aceea am scris 900- 1000 g.


C. ANDRELELE

1. Pot fi drepte sau circulare, metalice, de plastic sau de bambus, pot fi de amatoare si profesionale.

2. O pereche buna de andrele constituie o investitie si veti vedea ca se amortizeaza foarte repede. Nu trebuie sa faceti economie luand andrele ieftine. Acestea sunt de obicei proaste, se rup repede si va obosesc mainile. Eu recomand andrelele circulare numai acolo unde trebuie neaparat (lucru circular, sau numar mare de ochi).

3. In ciuda celor scrise pe eticheta firului (de care vom tine seama, orientativ) va recomand sa incercati sa efectuati proba de lucru cu mai multe tipuri de andrele daca nu va place cum iese din prima (eu de ex, lucrez cu andrele mai mici cu cel putin ½ nr, fiindca lucrez repede si larg, si am tendinta de a lasa prea largi ochiurile).

4. Daca v-ati hotarat pentru un nr. andrea, va recomand sa aveti nu una, ci 2 perechi de acelasi numar pentru ca :

a. Puteti monta ochiuri in paralel pentru fata si spate, ca sa comparati lucrul cu masuratoarea tiparului;

b. La acest model de maneca cazuta (scuzati cacofonia, dar nu stiu sa-i zic altfel) veti monta ochii cu crosetul pentru ambele maneci si e bine s-o faceti in acelasi timp desi le veti lucra una dupa alta, ca sa iasa identice;

c. Daca se rupe o pereche de andrele, sa puteti apela la cealalta.

5. Va trebuie un croset, potrivit ca marime, de ex 2 mm ca sa va puteti ajuta de el:

     - daca va scapa un ochi. Unele persoane repara lucrul cu andreaua direct (e cazul perfect, mai aveti pana acolo) dar cu crosetul e mai usor.

          - Repararea unui ochi cazut si lucrat pe fata se face pe fata lucrului;

          - Repararea unui ochi cazut si lucrat pe dos, se va face pe dosul lucrului si se va lua tot pe fata (ca un lantisor).

- Ca sa montati ochii pentru maneca. Va voi explica atunci cand vom ajunge acolo.



D. MASURATORI SI TIPARUL LUCRULUI

Va veti intreba „la ce-mi trebuie tipar, ca nu fac croitorie?”. Am o veste buna. In timp dupa ce veti deveni specialiste, veti vedea „cu ochii mintii” cum va arata puloverul finit (culori, forme) si atunci poate veti renunta la tipar.

Un tipar are urmatoarele avantaje:

- Se masoara „modelul”/ destinatarul la inceput si apoi se consulta schita/ tiparul. Nu trebuie deranjat toata ziua sa stea omul la masurat cand nu sunteti sigure daca ati lucrat bine sau nu. Mai ales copiii, care n-au rabdare prin natura lor.

- Ne ajuta sa comparam forma tricotului cu ceea ce dorim sa iasa, centimetrul e aici de mare folos.

- Schema/ tiparul nostru este cel de mai sus. Daca nu se vad cifrele, nici nu insistati. Oricum nr. vostru de ochi reiese din prelucrarea dupa proba de lucru.

- Va recomand sa-l printati sau sa-l desenati pe caiet si sa faceti masuratorile in cm pe „modelul” vostru.

Am sa trec tot aici ceva ce eu consider important : pe durata lucrului va recomand sa masurati si intre ele partile de lucru opozabile, de ex: fata cu spatele si manecile una cu cealalta. Partile se pun pe o suprafata plana si se netezesc cu mana, usor fara sa fortati. Daca se aseaza perfect una peste cealalta este perfect, daca nu, vedeti unde va lipseste la dimensiune si remediati imediat.


E. PROBA DE LUCRU

1. Este foarte importanta, indiferent ce veti gasi scris pe eticheta sculului. Pentru ca stilul de lucru difera (mai larg, mai strans)

2. Se monteaza 20 ochi si se lucreaza 10 R. Rezulta un dreptunghi. Notati in caiet dimensiunile rezultate.

3. Dupa ce ati notat, proba se desira.

4. Cu masuratoarea de mai sus, se tarnsforma in nr.ochiuri/ nr.R (randuri) dimensiunile de mai sus pe care le notam pe caiet.


F. DIAGRAMELE


1. Desi parerile sunt impartite, eu le recomand calduros. Este mai greu de lucrat la inceput, dar cu legenda alaturi va va fi foarte usor.

2. Diagramele dau un nr.de ochi in care se incadreaza modelul. Cand montati direct pe lucru, veti avea acest nr.ochi de x ori + 2 ochi margine. Ochii de margine sunt obligatorii, ei nu se lucreaza la inceputul randului. Vor forma muchia uniforma a portiunii de tricot si in plus, cand se incheie partile, se incheie in ei si lucrul va avea un aspect ingrijit.

3. Vom analiza diagrama modelului separat. Pentru inceput, ca sa nu stricati pe lucru, va recomand sa luati firul si sa faceti de proba un model separat, ca sa va obisnuiti cu el.



Data viitoare revin cu diverse diagrame de modele cu joc de ochi fata/ dos si torsade, ce le putem integra in puloverul nostru. fiecare este libera sa aleaga ce doreste/ ce-i place.




fetelor - sa ne apucam de treaba. spor la lucru !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu